भारत में लोगों का मानना है कि शनिवार का दिन शनि देव का होता है और इस दिन शनिदेव की बड़े ही श्रध्दा भाव से पूजा अर्चना की जाती है और श्री शनि चालीसा गया जाता है | लोंगों की धार्मिक मान्यता है की शनिदेव जिस पर खुश हो जाते है तो उसकी सारी परेशनियाँ और दुःख दर्द दूर कर देते हैं |

श्री शनि चालीसा लिरिक्स - Shri Shani Chalisa Lyrics :

जय गणेश गिरिजा सुवन, मंगल करण कृपाल।
दीनन के दुख दूर करि, कीजै नाथ निहाल॥

जय जय श्री शनिदेव प्रभु, सुनहु विनय महाराज।
करहु कृपा हे रवि तनय, राखहु जन की लाज॥

जयति जयति शनिदेव दयाला।
करत सदा भक्तन प्रतिपाला॥

चारि भुजा, तनु श्याम विराजै।
माथे रतन मुकुट छबि छाजै॥

परम विशाल मनोहर भाला।
टेढ़ी दृष्टि भृकुटि विकराला॥

कुण्डल श्रवण चमाचम चमके।
हिय माल मुक्तन मणि दमके॥

कर में गदा त्रिशूल कुठारा।
पल बिच करैं अरिहिं संहारा॥

पिंगल, कृष्णो, छाया नन्दन।
यम, कोणस्थ, रौद्र, दुखभंजन॥

सौरी, मन्द, शनी, दश नामा।
भानु पुत्र पूजहिं सब कामा॥

जा पर प्रभु प्रसन्न ह्वैं जाहीं।
रंकहुँ राव करैं क्षण माहीं॥

पर्वतहू तृण होई निहारत।
तृणहू को पर्वत करि डारत॥

राज मिलत बन रामहिं दीन्हयो।
कैकेइहुँ की मति हरि लीन्हयो॥

बनहूँ में मृग कपट दिखाई।
मातु जानकी गई चुराई॥

लखनहिं शक्ति विकल करिडारा।
मचिगा दल में हाहाकारा॥

रावण की गति-मति बौराई।
रामचंद्र सों बैर बढ़ाई॥

दियो कीट करि कंचन लंका।
बजि बजरंग बीर की डंका॥

नृप विक्रम पर तुहि पगु धारा।
चित्र मयूर निगलि गै हारा॥

हार नौलखा लाग्यो चोरी।
हाथ पैर डरवायो तोरी॥

भारी दशा निकृष्ट दिखायो।
तेलिहिं घर कोल्हू चलवायो॥

विनय राग दीपक महं कीन्हयों।
तब प्रसन्न प्रभु ह्वै सुख दीन्हयों॥

हरिश्चन्द्र नृप नारि बिकानी।
आपहुं भरे डोम घर पानी॥

तैसे नल पर दशा सिरानी।
भूंजी-मीन कूद गई पानी॥

श्री शंकरहिं गह्यो जब जाई।
पारवती को सती कराई॥

तनिक विलोकत ही करि रीसा।
नभ उड़ि गयो गौरिसुत सीसा॥

पांडव पर भै दशा तुम्हारी।
बची द्रौपदी होति उघारी॥

कौरव के भी गति मति मारयो।
युद्ध महाभारत करि डारयो॥

रवि कहं मुख महं धरि तत्काला।
लेकर कूदि परयो पाताला॥

शेष देव-लखि विनती लाई।
रवि को मुख ते दियो छुड़ाई॥

वाहन प्रभु के सात सुजाना।
जग दिग्गज गर्दभ मृग स्वाना॥

जंबुक सिंह आदि नख धारी।
सो फल ज्योतिष कहत पुकारी॥

गज वाहन लक्ष्मी गृह आवैं।
हय ते सुख सम्पति उपजावैं॥

गर्दभ हानि करै बहु काजा।
सिंह सिद्धकर राज समाजा॥

जम्बुक बुद्धि नष्ट कर डारै।
मृग दे कष्ट प्राण संहारै॥

जब आवहिं प्रभु स्वान सवारी।
चोरी आदि होय डर भारी॥

तैसहि चारि चरण यह नामा।
स्वर्ण लौह चांदी अरु तामा॥

लौह चरण पर जब प्रभु आवैं।
धन जन सम्पत्ति नष्ट करावैं॥

समता ताम्र रजत शुभकारी।
स्वर्ण सर्व सर्व सुख मंगल भारी॥

जो यह शनि चरित्र नित गावै।
कबहुं न दशा निकृष्ट सतावै॥

अद्भुत नाथ दिखावैं लीला।
करैं शत्रु के नशि बलि ढीला॥

जो पंडित सुयोग्य बुलवाई।
विधिवत शनि ग्रह शांति कराई॥

पीपल जल शनि दिवस चढ़ावत।
दीप दान दै बहु सुख पावत॥

कहत राम सुन्दर प्रभु दासा।
शनि सुमिरत सुख होत प्रकाशा॥

दोहा

पाठ शनिश्चर देव को, की हों 'भक्त' तैयार।
करत पाठ चालीस दिन, हो भवसागर पार॥


 SHRI SHANIDEV CHALISA

DOHA

Jai Ganesh Girija Suvan, Mangal Karan Kripal. 
Deenan Ke Dukh Door Kari, Keejay Nath Nihaal. 

Jai Jai Shri Shanidev Prabhu, Sunahu Vinay Maharaj. 
Karahu Kripa Hey Ravi Tanay, Rakhah Jan Ki Laaj.

CHAUPAI

Jayati Jayati Shanidev Dayala। 
Karat Sada Bhaktan Pratipala।। 

Chaari Bhuja, Tanu Shyam Virajye। 
Mathe Ratan Mukut Chhavi Chhaajye।। 

Param Vishal Manohar Bhala। 
Tedhi Drishti Bhrikuti Vikarala।। 

Kundal Shravan Chamaa-Cham Chamake। 
Hiy Maal Muktan Mani Damake।। 

Kar Mein Gada Trishul Kuthara। 
Pal Bich Karain Arihi Sanhara।। 

Pingal, Krishno, Chhaya Nandan। 
Yam, Konasth, Raudr, Dukha-Bhanjan।। 

Sauri, Mand, Shani, Dash Nama। 
Bhanu Putra Poojahe Sab Kama।। 

Ja Par Prabhu Prasann Have Jaahi। 
Rankhu Raav Kare Kshann Maahi।। 

Parvatahu Trin Hoi Nihaarat। 
Trinahu Ko Parvat Kari Daarat।। 

Raaj Milat Vann Ramahi Dinho।
Kaikeihu Ki Mati Hari Linho।। 

Vanahu Mein Mrig Kapat Dikhai। 
Matu Janaki Gai Churai।। 

Lakhanhi Shakti Vikal Karidara। 
Machigae Dal Mein HaaHaaKaara।। 

Ravan Ki Gati-Mati Baurai। 
Ramachandra Soh Bair Badhai।।

Diyo Keet Kari Kanchan Lanka। 
Baji Bajarang Bir Ki Danka।। 

Nrip Vikram Par Tuhi Pagu Dhaara। 
Chitr Mayoor Nigali Gai Haara।। 

Haar Naulakha Lagyo Chori। 
Hath Pair Daravayo Tori।। 

Bhari Dasha Nikrisht Dikhayo। 
Telihi Ghar Kolhu Chalavayo।। 

Vinay Raag Deepak Mah Kinhyo। 
Tab Prasann Prabhu Hve Sukh Dinhyo।। 

Harishchandra Nrip Nari Bikani। 
Aaphu Bhare Dom Ghar Paani।। 

Taise Nal Par Dasha Siraani। 
Bhunji-Meen Kud Gai Paani।। 

Shri Shankarahi Gaheyo Jab Jayi। 
Paravati Ko Sati Karayi।  

Tanik Vilokat Hi Kari Reesa।
Nabh Udi Gayo Gaurisut Seesa।। 

Pandav Par Bhayi Dasha Tumhari। 
Bachi Draupadi Hoti Ughari।। 

Kaurav Ke Bhi Gati Mati Maareyo। 
Yudh Mahabharat Kari Daareyo।। 

Ravi Kah Mukh Meh Dhari Tatkala। 
Lekar Koodi Pareye Patala।। 

Shesh Dev-Lakhi Vinati Lai। 
Ravi Ko Mukh Te Diyo Chudai।। 

Vahan Prabhu Ke Saat Sujana। 
Jag Diggaj Gardabh Mrig Svana।। 

Jambuk Singh Aadi Nakh Dhaari। 
So Phal Jyotish Kahat Pukaari।।

Gaj Vahan Lakshmi Grah Aave। 
Hay Te Sukh Sampati Upjave।। 

Gardabh Hani Kare Bahu Kaja। 
Singh Sid'dhakar Raj Samaja।। 

Jambuk Budhi Nasht Kar Daare। 
Mrig De Kasht Pran Sahaare।। 

Jab Avahe Prabhu Svan Savari। 
Chori Aadi Hoye Darr Bhari।। 

Taisahi Chari Charan Yeh Nama। 
Swarn Lauh Chaandi Aru Tama।। 

Lauh Charan Par Jab Prabhu Aave। 
Dhan Jan Sampati Nasht Karave।। 

Samta Taamra Rajat Shubhkari। 
Swarn Sarva Sarva Sukh Mangal Bhari।। 

Jo Yah Shani Charitra Nit Gave।
 Kabhun Na Dasha Nikrishta Satave।। 

Adbhut Nath Dikhave Leela। 
Kare Shatru Ke Nashi Bali Dhila।। 

Jo Pandit Suyogya Bulavai।
Vidhivat Shani Grah Shanti Karai।। 

Peepal Jal Shani Divas Chadhavat।
Deep Daan Dai Bahu Sukh Pavat।। 

Kehat Ram Sundar Prabhu Dasa।  
Shani Sumirat Sukh Hot Prakasha।। 

।। DOHA।। 

Paath Shanishchar Dev Ko Ki Ho Bhagat Taiyar, 
Karat Paath Chalis Din Ho Bhavsagar Paar 

Previous Post Next Post